Hanoi

Mange regner Hanoi – Vietnams hovedsted – for at være en af Asiens smukkeste byer. Hanoi har rolige søer, flotte alleer med store, skyggefulde træer, elegante pladser og et væld af små og store grønne parker. Tag fx en cyclo – den vietnamesiske minitaxi – og oplev den gamle bydel, hvor tiden næsten står stille, med huse og bygninger fra den franske kolonitid og en sand labyrint af små, krogede gader og listige stræder.

Arkitektur i Hanoi

Hanoi har været ødelagt i flere omgange, men store dele af den arkitektoniske arv er bevaret – især fra den franske periode. Dengang betød de nye kolonialistiske huse dog, at mange gamle templer og bygninger i Hanoi blev revet ned. Som pagoden Bao Tien, der veg pladsen for den nuværende domkirke. Men siden 1945 er der ikke sket de store ødelæggelser i Hanoi. I takt med det stærkt voksende antal tilflyttere er pladsen i byen blevet trang – og huslejerne tårnhøje.

Ha Long

Ha Long bugten er den del af Tonkin Bugten – i det nordøstlige hjørne. Som altid i Vietnam stammer navnet fra en legende – her den om ”Dragen der stiger ned i havet”. I dag er her ingen drager, men i stedet turister og kajakker, da bugten kan opleves padlende. Natursceneriet findes nok ikke meget smukkere i Vietnam. Det stille, grønne vand i bugten brydes af tusindvis af kalkstensklipper, der kan stå skærende klart eller ligge hen i en mystik tåge eller varmedis. I 1994 kom bugten på UNESCOs liste for ”Verdens Arv”. Der findes omkring 2000 øer bevokset med skov og grønt i bugten, der byder på skjulte grotter med drypsten og små bugte til at sejle ind og gå på opdagelse i.

Kvinder i farverige dragter – hver med deres lokale udtryk – og andre etiske minoriteter mødes i landsbyen Sapa nordvest i Vietnam. På vejen derop møder du terrasser med rismarker, der er små kunstværker i sig selv arrangeret på stejle bjergsider. Bjergtinder rejser sig dominerende højt omkranset af et tågeagtigt landskab. Her i det tempererede klima er bevoksningen anderledes end i lavlandet. I Sapa kommer bjergstammerne ned og sælger blomster, tørrede svampe, honning, smykker og kunsthåndværk til bl.a. turisterne.